Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Чим варто пишатися за часи Незалежності України?

Чим варто пишатися за часи Незалежності України?
Що означає для кожного з нас сьогодні День Незалежності? Перші відповіді, котрі приходять на думку - вихідний день, святковий концерт чи феєрверк - є занадто поверховими, хоча й містять у собі...

Що означає для кожного з нас сьогодні День Незалежності?

ВІДЕО ДНЯ

Перші відповіді, котрі приходять на думку - вихідний день, святковий концерт чи феєрверк - є занадто поверховими, хоча й містять у собі левову частку правди.

Для простих українців – це привід відпочити від роботи. Відмічання святкового дня в більшості громадян обмежиться вітальними статусами та аватарками в соціальних мережах, купою української музики та картинок у стрічці новин.

Реклама

21 рік нашої незалежності були непростими і багатими на події – добрі й не дуже… Але в день свята хочеться згадувати найкраще.

На протязі цього, зовсім малого часу становлення української державності , в нас є досягнення, якими варто пишатися. Пропоную згадати найвизначніші з них.

Реклама

1. Підкорювач висоти.

За свою кар'єру Сергій Бубка переписав 35 світових рекордів у стрибках з жердиною. Сім з них - за часів незалежності України. А вперше в світі легкоатлет підкорив шестиметрову висоту 13 липня 1985 року, виступаючи на змаганнях в Парижі. Після нашого першопрохідця й інші шестовики підкорювали шестиметровий рубіж, але їх всього лише 13 чоловік!

2. Лебідь-Баюл змусила світ плакати.

Реклама

Наше перше олімпійське "золото" виграла фігуристка Оксана Баюл в Ліллехаммері в 1994 році. Після "Білого лебедя" Баюл зал плакав разом з 16-річною дівчинкою з України. Напередодні на розминці німкеня Таня Шевченко врізалася ковзанами в ногу Оксани. Були кров, сльози, уколи ... А потім сльози радості на верхній сходинці п'єдесталу. Щоправда, з церемонією нагородження довелося затриматися майже на 40 хвилин: організатори ніяк не могли знайти запис гімну нової країни.

3. Перший космонавт незалежної України.

Для половини світу слово "Україна" на зорі 90-х чи не вперше прозвучало саме в зв'язку з ім'ям Леоніда Каденюка. Він перший і досі єдиний в незалежній Україні космонавт, що виходив у відкритий космос. Політ відбувся в період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року на американському кораблі Columbia місії STS-87.

4. Літак-рекордсмен.

23 травня 2001 року Авіаційний реєстр Міждержавного авіаційного комітету і Укравіатранс видали сертифікати на найбільший у світі літак - Ан-225 «Мрія», що знаменувало початок комерційного використання літака в якості перевізника вантажів.

З моменту свого створення у 1988 році в Києві Авіаційним науково-технічним комплексом ім. О.К. Антонова, літак встановив 250 світових авіаційних рекордів, в тому числі й рекорд злітної ваги та вантажопідйомності (253,8 тонни).

В серпні 2009 року літак цієї серії було занесене до Книги рекордів Гіннесса за перевезення самого великого в історії авіації моновантажу загальною вагою в 187,6 тонн!

Реклама

5. Яна Клочкова - чотири рази "Золота рибка".

Чотири олімпійських "золота" в Україні - таким уловом ніхто, крім плавчихи Яни Клочкової, не може похвалитися. Вже в 18 років на честь Яни двічі грав український гімн на Олімпіаді-2000 в Сіднеї. Через чотири роки (2004) в Афінах - знову два "золота". Клочковій присудили звання Героя України, причому Яна стала першою жінкою, кого за спортивні подвиги удостоїли рідкісної навіть для чоловіків відзнаки - Золотої Зірки Героя (зазвичай вручають орден Держави).

6. "Дикі танці" Руслани

Руслана принесла Україні в 2004 році першу перемогу на "Євробаченні" у Стамбулі, виконавши хіт "Дикі танці". І завдяки цьому міжнародний пісенний конкурс у 2005-му вперше пройшов у Києві. Вона підкорила мільйони ефектним шоу: шкіряні вбрання, енергійні танці, гуркіт барабанів, піротехніка і заводні гуцульські мотиви.

На Євробаченні-2007 друге місце зайняла Вєрка Сердючка, а в 2008 році - Ані Лорак.

7. Тріумф у Каннах

Єдиний і поки неперевершений тріумф України на одному з найпрестижніших кінофестивалів - Канському - стався 23 травня 2005. Тоді рішення журі, яке оцінює конкурс короткометражок, стало сенсацією - вони присудили "Золоту пальмову гілку" українському режисерові-дебютантові Ігорю Стрембіцькому за фільм "Путники". Десятихвилинна документальна чорно-біла стрічка на російській і українській мовах була лише ... дипломною роботою Стрембицького, знятої всього за 15 тисяч гривень.

Реклама

8. Рекордсмени-важкоатлети

Василь Вірастюк та Дмитро Халаджі - ці два богатирі начебто повинні бути заклятими ворогами, адже титул найсильнішої людини в країні потрібно відвойовувати! Але вони у чудових відносинах і стверджують, що кожен сильний по-своєму.

Василь Вірастюк в 2003 році поставив світовий рекорд, протягнувши п'ять трамвайних вагонів на десять метрів і 10 зчеплених між собою машин майже на 20 метрів. У 2004 році отримав титул "Найсильніша людина у світі", протягнувши ланцюг з п'яти трамвайних вагонів вагою 101,5 тонни на 18 метрів і 20-тонний літак Ан-32 П на 15 метрів за 25,5 секунди. А в 2007 він став чемпіоном світу з силового екстриму IFSA.

А ось досягнення Дмитра Халаджі зафіксовано в Книзі рекордів України і Книзі рекордів Гіннесса. Він ламає телеграфні стовпи і згинає рейки, розгинає підкови, розриває на 4 частини колоди карт і сковорідки, піднімає мізинцем 150 кг.

9. "Шахтар" виграв Кубок УЄФА.

Найвище досягнення українського футболу за роки незалежності - перемога "Шахтаря" в Стамбулі 20 травня 2009 року в Кубку УЄФА. Фінал з бременським "Вердером", що проходив на стадіоні Шюкру Сарачоглу, подивилося 17,8 мільйона українців, що є рекордом для футбольних трансляцій в нашій країні. Вперше за Незалежність український клуб виграв Єврокубок! Причому "Шахтар" назавжди залишиться останнім в історії переможцем Кубка УЄФА, адже з нового сезону цей турнір перетворився на Лігу Європи.

10. Брати Кличко - тріумф на двох

Реклама

Ці два брати – одні з найупізнаваннійших українців у світі. У 1996 році в Атланті Володимир виграв олімпійське "золото" в суперважкій вазі. Унікальне досягнення для білого боксера! Пізніше обидва брати пішли у професіонали, і в 1999 році Віталій першим з боксерів екс-СРСР став чемпіоном світу профібокса! Його досягнення повторив брат. А 3 липня 2011 Віталій та Володимир втілили свою мрію. Завдяки перемозі Володимира над британцем Девідом Хеєм українці стали володарями всіх найпрестижніших чемпіонських поясів світового професійного боксу у суперважкій вазі.

Кличко-молодший - чемпіон світу за версіями Міжнародної боксерської федерації (IBF), Всесвітньої боксерської організації (WBO) і Всесвітньої боксерської асоціації (WBA), у Віталія Кличка - пояс Всесвітньої боксерської ради (WBC). Володимир також володіє поясами за версією популярного журналу «The Ring».

Це лише капля в морі наших досягнень за часи незалежності. Можна згадувати ще багато досягнень в науці, медицині, авіабудуванні, астрономії. Проте хочеться вірити, що більшість наших досягнень ще попереду.

Зі святом Вас, дорогі українці!

За матеріалами агенства стратегічних досліджень.

Автор: Русин Олег

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно