Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Аграрний день

Аграрний день
Хроніка пленарних засідань українського парламенту.

На минулому тижні  після деякої перерви проходили пленарні засідання Верховної Ради України. На 19 квітня в порядок денний, нарешті , було внесено низку питань аграрного блоку і земельних, відповідальним за які є Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин парламенту. Загалом тиждень видався складним і з шести питань Комітету, включених у плани розгляду, фактично потрапили у роботу лише два.

ВІДЕО ДНЯ

Проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких законодавчих актів  України щодо забезпечення гарантій реалізації учасниками бойових дій та осіб, прирівняних до них, в тому числі учасниками антитерористичної операції,  Революції  Гідності та їх сім’ями пільг на одержання земельних ділянок, а також припинення корупційних зловживань у сфері розпорядження землями державної та комунальної власності (№7511), ініціаторами якого серед групи народних депутатів були і я з Василем Петьовкою, повернутий на доопрацювання.

Цей законопроект, внесений ще у січні 2018 року, отримав ряд зауважень від Головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради України, буде доопрацьований авторським колективом. Однак, підтримки парламентарів, на жаль, не знайшов. Необхідно ще з ним додатково попрацювати.

Реклама

Натомість, на минулому пленарному засіданні прийнято за основу проект Закону «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва,обігу та маркування органічної продукції» №5448, де також серед чисельного авторського колективу маємо честь представляти Закарпаття ми з Василем Петьовкою.

Цей законопроект також вже з історією. Був у листопаді 2017 року депутатами направлений на повторне перше читання, доопрацьовувався майже чотири місяці  і схвалений нашим Комітетом 15 березня знову потрапив у залу парламенту. На цей раз спроба вдала, і це дуже добре, адже  документ вельми важливий з огляду на необхідність гармонізації законодавства України у зазначеній сфері до законодавства Європейського Союзу.

Реклама

Звичайно, це лише перше читання, і  до прийняття, думаю, шлях не короткий. Однак є сподівання, що не дуже він буде тривалим. Адже в документі  пропонується багато позитивних речей. Наприклад, визначається система прав і зобов’язань  ринку органічної продукції, і, зокрема, операторів  ринку, органів сертифікації. Регламентуються вимоги до виробництва, маркування та обігу органічної продукції. Щодо процедури сертифікації встановлюються основні засади  її здійснення з деталізацією за галузями виробництва.

У законопроекті закладено запровадження чіткого та  прозорого механізму реєстрації органів сертифікації, операторів ринку та  органічного насіння, виписано механізм  державного нагляду за діяльністю суб’єктів ринку органічної продукції та визначено відповідальність за порушення законодавства у цій сфері. Окремо пропонується  визначити вимоги до зберігання, перевезення, реалізації, декларування та маркування органічної продукції.

Попрацюємо на наступних етапах, щоб документ якнайскоріше став Законом. Це особливо сподобається прихильникам чистої, не засміченої хімікатами аграрної продукції, що хоч і дорожча, однак більш корисна для здоров’я людини.

Реклама

Законопроект  був прийнятий за основу 251 голосом за при 0 проти.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно