Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Думки
  • Трудова міграція українців. Проблема потребує посилення уваги

Трудова міграція українців. Проблема потребує посилення уваги

Трудова міграція українців. Проблема потребує посилення уваги
Проблема займає місце серед ключових проблем економічної безпеки України.

Безвідносно до конкретної персони, країни, континенту, кожний справжній  за визначенням політик бажає людям кращої долі, добра, благополуччя. Для втілення цих бажань у реальність вони (політики) організуються у групи, рухи, партії, повідомляючи народ,  потенційних виборців про прагнення до влади. Адже тільки владні структури отримують реальні важелі, щоб забезпечити прогрес і поліпшення умов життя краян. Чергові вибори і формування оновленої влади  відбудуться у наступному році, весною – президентські,  восени – парламентські. У політичних сил, що при владі зараз, є ще трохи часу щоб показати, чи складаються вони із справжніх політиків за фактичними справами, чи, на жаль, свого реноме, наданих їм авансів довіри, не збережуть, не відпрацюють і в підсумку зникнуть "як роса на сонці",  залишивши сподівання свого народу на краще – лише сподіваннями.

ВІДЕО ДНЯ

"Народний Фронт", до якого належу,  з початком сесійного тижня публічно звернув увагу колег-депутатів, наших урядовців і активних громадян, що спостерігають за процесами в країні, на таку проблему, як трудова міграція українців за кордон. Проблема останнім часом наростає як снігова куля і вже займає місце серед ключових проблем економічної безпеки України.

Мільйони наших громадян виїхали працювати за кордон і продовжують це робити. Але точну цифру назвати ніхто не може,  адже сьогодні немає єдиного органу, який мав би в розпорядженні усі важелі регулювання трудової міграції. Розв’язання проблем міграції населення в різних аспектах належить до компетенції Міністерства внутрішніх справ та підпорядкованих йому Адміністрації Державної прикордонної служби, Державної міграційної служби, Міністерству закордонних справ, Міністерству соціальної політики та підпорядкованої йому Державної  служби з питань праці, Службі безпеки України.

Реклама

Усі ці органи мають різні відомості щодо міграційних потоків, розташування трудових мігрантів у географічному розрізі, динаміки у часовому просторі, тенденцій за 25 років існування нашої держави. І,  чесно кажучи, хто ж їх, ці відомості, бачив. Секрет.  Звичайно,  з цієї ж причини відсутній комплексний аналіз проблеми з відповідними висновками і застереженнями. Жоден з названих органів не відстежує умови перебування та соціального захисту українських трудових мігрантів на місцях їх перебування. Ніби поїхали, та й слава богу, хай там  самі й копирсаються.

Фракція "Народного Фронту" в парламенті констатувала, що державна політика стосовно трудової міграції закордон фактично відсутня. Закон України "Про зовнішню трудову міграцію", ухвалений ще у 2015 році, є рамковим і до того ж не виконується.

Реклама

А тим часом наші заробітчани вже давно є основним колективним інвестором в економіку. Наприклад, минулого року їхні  грошові перекази уп’ятеро перебільшили обсяг усіх вкладень світового бізнесу в Україну.

Наведу лише один факт. За словами заступника міністра закордонних справ Польщі Бартоша Ціхоцького, обсяг перерахованих грошей українців з  Польщі додому виріс в 2017 році більш, ніж у півтора рази, перевищивши 100 млрд.  грн.. , тобто в перерахунку це  понад 3 млрд.  євро. І це лише по Польщі.

Найбільш поширеним у світі і достовірним джерелом даних про міжнародну міграцію є дані переписів населення, які проводять періодично, але не рідше ніж раз у 10 років. В Україні перепис  населення не проводився з 2001 року. Це занадто тривалий  термін і не тільки щодо з’ясування питань міжнародної міграційної активності.

Реклама

У нашій  країні зараз є лише приблизне уявлення про кількість населення. Поки не проведений перепис, можна вивчати лише дані вибіркових обстежень або соціологічних опитувань.

Знаю з преси, що масштабне дослідження зовнішньої трудової міграції за міжнародною методологією та за участю міжнародних організацій тричі проводив  Держстат України: у 2005-2008 роках, у 2010-2012 роках та у 2015-2017 роках. Останній звіт відомства опубліковано наприкінці грудня 2017 року. Його дані свідчать, що упродовж 2015-2017 років за кордоном з метою заробітку перебувало 1,3 млн.  українців, всього на 100 тис. більше, ніж у 2010-2012 роках.

Реальні масштаби трудової міграції значно більші, ніж нарахував Держстат, однак  щоб це стверджувати необхідно опрацювати таку методологію, яка б врахувала усі способи трудової міграції. Адже теоретично міграція це як багатошаровий пиріг і у кожному шарі свої особливості. Якщо все описувати послідовно, детально, докладно, крок за кроком, вийде солідна монографія. Така мета у мене поки що відсутня. Додам лише, що в умовах  глобалізації економіки, розблокування у все більших масштабах заборон і перепон для вільного переміщення капіталу, робочої сили тощо,  наші українські аспекти  збігаються з аналогічними питаннями трудової міграції громадян з пострадянських держав, молодих члені ЄС – колишні членів Ради Економічного Співробітництва соцтабору, хто пам’ятає.  Скільки спеціалістів з країн Прибалтики, Чехії, Словаччини, Польщі, Угорщини, країн Балтії зараз успішно працюють у Німеччині, Великобританії, Франції, Італії. Дуже багато засвідчує Євростат таких випадків, а на місця, що звільняються,  масово їдуть наші. Це занадто серйозне загальноєвропейське явище, щоб його продовжувати ігнорувати.

Питання в іншому. Радіти за наших співвітчизників, які ідуть на значно кращі умови по зарплаті, або на навчання у престижні Європейські учбові заклади, облаштовуються, забирають родини, у кого є, або створюють там нові, можливо вже змішані. А що буде в нас, звідки візьмемо резервну армію кваліфікованих робітників, інженерів, вчених тощо. Питань аж занадто багато, на які потрібно відповідати, не відкладаючи надовго.

"Народний фронт" запропонував створити в системі виконавчої влади єдиний підрозділ чи відомство для належної розбудови і реалізації державної політики щодо трудової міграції українців. Ми запросили народних депутатів приєднатися до міжфракційного об’єднання, яке опікуватиметься  законодавчими проблемами трудових мігрантів.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно