Чим підживити помідори, які вже на стеблі, щоб швидше червоніли та дозрівали

У липні помідори вже на стеблі, тому важливо підживити їх для збереження урожаю. Це дасть змогу пришвидшити їх ріст та дозрівання.
Дозрівання томатів зазвичай починається на 40-55 день після початку цвітіння. Цей термін може змінюватись залежно від сорту та погодних умов.
ВІДЕО ДНЯПроте садівники можуть вплинути на швидкість визрівання плодів за допомогою правильно підібраних підживлень. Нижче наведено найефективніші способи, які допомагають не лише прискорити дозрівання, а й покращити смак помідорів та підвищити їхню стійкість до хвороб.
РекламаОдним із найрезультативніших варіантів є приготування живильного розчину на основі деревної золи:
- 2 літрові банки золи заливають 3 літрами окропу.
- Після охолодження додають воду до об’єму 10 літрів.
- У розчин додають 30 мл аптечного йоду та 10 г борної кислоти (1 пакетик).
- Настоюють добриво протягом доби.
Для кореневого підживлення 1 літр цього концентрату розводять у 10 літрах води та виливають по 1 літру під кожен кущ. Такий розчин покращує смакові якості томатів, підвищує вміст цукрів у плодах і сприяє їхньому швидшому дозріванню.
Важливим уточненням є те, що підгодівлю слід вносити у вологий ґрунт, щоб уникнути пошкодження кореневої системи.
Інші способи прискорити дозрівання томатів
Окрім основного підживлення, можна застосовувати інші способи стимуляції дозрівання. Це може бути йодове обприскування. У відро води додають 30 крапель йоду, добре перемішують і обприскують кущі із зеленими плодами. Так помідори швидше червоніють.
РекламаДехто ще використовує полив розчином марганцівки. Декілька кристаликів перманганату калію розчиняють у воді до отримання світло-рожевого розчину. Він діє як легке антисептичне добриво та стимулятор росту.
Перед цим видання розповідало, як врятувати пожовтілу цибулю.