Клопотенко радить так готувати лечо на зиму: рецепт із томатів та перцю

Лечо — це страва, яку в Україні готують по-річному. Так би мовити, є базовий рецепт, але кожен господар чи господиня додають у нього щось своє.
Свої рекомендації з приготування лечо надав і відомий кулінар Євген Клопотенко. Для початку він розповів, які продукти доцільно взяти для страви.
ВІДЕО ДНЯОсновою лечо є помідори та солодкий перець. Для густої та насиченої текстури варто зупинити вибір на м’ясистих сортах томатів з щільною шкіркою. Вони дають менше соку, тому страва буде більш концентрованою.
Щодо перцю, тут усе залежить від ваших смакових уподобань. Класичний варіант — болгарський перець. Також можна змішати різнокольорові перці — тоді лечо виглядатиме ще апетитніше. Під час готування радить варити лечо після додавання перцю вже без кришки. Так овочі не розваряться повністю і збережуть приємну хрусткість.
РекламаДля об’єму приблизно 3,5 літра лечо вам знадобиться:
Реклама- 2 кг помідорів,
- 2 кг солодкого перцю,
- 200 г цукру,
- 2 столові ложки олії,
- 50 мл оцту (9%),
- 6 горошин чорного перцю,
- 4 лаврові листки,
- 2 столові ложки солі без гірки.
Рецепт лечо на зиму
- Помийте помідори та перемеліть їх через м’ясорубку разом зі шкіркою. Отриману масу перелийте у велику каструлю з товстим дном. Доведіть до кипіння, зменште вогонь і тушкуйте під кришкою 20 хвилин.
- Поки вариться томатна основа, підготуйте перець. Промийте його та наріжте тонкими смужками, бажано однакового розміру, щоб він рівномірно приготувався.
- Додайте нарізаний перець до томатної маси. Туди ж всипте сіль, цукор, покладіть лаврові листки, горошини чорного перцю та додайте олію. Добре перемішайте.
- Продовжуйте варити ще 20 хвилин, але вже без кришки — це дозволить перцю не втратити форму. За кілька хвилин до завершення влийте оцет і знову все ретельно перемішайте.
Банки для лечо та як їх наповнювати
Підготуйте стерильні банки. У кожну викладайте перець, а зверху доливайте томатну рідину. Якщо після розкладення залишиться рідина — її можна закатати окремо і використовувати як універсальний соус.
РекламаЗакриті банки переверніть догори дном, але не накривайте, щоб страва не перекипіла в теплі.
Раніше видання розповідало, як приготувати маринад для огірків.