Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Поради
  • Як готується голодна кутя: рецепт та коли її потрібно класти на стіл у 2024 році

Як готується голодна кутя: рецепт та коли її потрібно класти на стіл у 2024 році

Як готується голодна кутя: рецепт та коли її потрібно класти на стіл у 2024 році

Кутю в період свят різдвяного циклу готують тричі. Кожна з них має свою назву: «багата», «щедра» та «голодна».

Багату кутю подають на Святвечір, щедру — на Маланки, а голодну — напередодні Водохреща. Інтернет-видання PMG.ua вже повідомляло, що за новим календарем Хрещенський святий вечір буде 5 січня, а за старим — юліанським — 18 числа.

ВІДЕО ДНЯ

Рецепт голодної куті трохи відрізняється від попередніх двох. Багата кутя обов’язково пісна, щедру навпаки готували з додаванням масла, а от голодна складається в основному із зерна та меду.

Читайте також:
Швидка кутя на Різдво: спрощений рецепт приготування
Реклама

Голодна кутя — рецепт

Список інгредієнтів для такої куті дуже малий. Нам потрібно взяти:

  • пшеницю — 1 склянку,
  • воду — 3 склянки,
  • мед — 2 столові ложки,
  • мак — 100 грамів,
  • олія — 1 столова ложка,
  • дрібку солі.
Реклама

Рецепт голодної куті:

  1. Пшеницю гарно помийте та замочіть на кілька годин (але найкраще було б це зробити на цілу ніч).
  2. Зваріть пшеницю у зазначеній в рецептурі кількості води. Перед кипінням воду посоліть та додайте 1 ложку олії.
  3. Запарте мак. Зробити це дуже легко: кілька разів його залийте холодною водою (промийте). Потім поставте на вогонь та, постійно помішуючи, висушіть його. Мак отримає сіруватий колір.
  4. Якщо маєте автентичну макітру, то перетріть у ній мак. Якщо ні — то перетріть у кавомолці чи блендері.
  5. Коли пшениця зварилась, додайте в неї мак, та мед. Все перемішайте.

Раніше видання публікувало рецепти пісних страв на Святвечір.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно