Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Боротьба за училища

Боротьба за училища
Фото: Олександр Гудак, Укрінформ
Студенти та викладачі ПТНЗ Мукачева в цьому році ще не отримали ні стипендій, ні зарплат.

Бюджетні зміни, децентралізація, передача прав на місця – втілення зазначених нових реформ вітається громадянами України. Але є одне але: якби це не завдало шкоди суспільству.

ВІДЕО ДНЯ

Так, завдяки Державному бюджету України, прийнятому 25 грудня 2015 року, учні та викладачі професійно-технічних навчальних закладів Мукачева вже з початку 2016-го року не отримали ні зарплат, ні стипендій. Причиною є 27 стаття цього документу, за яку йде тривала суперечка між Мукачівською міською радою та Закарпатською обласною державною адміністрацією.

«Установити, що видатки на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних закладах та інших навчальних закладах, розташованих у містах обласного значення, плануються з 2016 року у відповідних бюджетах міст обласного значення, а на інших територіях – у відповідних обласних бюджетах та бюджеті міста Києва», – йдеться у головному фінансовому документі України.

Реклама

З цього випливає, що професійно-технічні училища, які розташовані у містах обласного значення, а саме, Ужгороді, Мукачеві, Хусті та Берегові, фінансуватимуться з місцевих бюджетів.
Як зазначив у коментарі газеті «Панорама» заступник начальника Департаменту освіти Закарпатської облдерж-адміністрації Михайло Шеверя, в усіх містах обласного значення Закарпаття, окрім Мукачева, професійно-технічні навчальні заклади отримали необхідні кошти. Так, училища Ужгорода отримали кошти на перші три місяці 2016-го року.

Своя думка є у представників Мукачівської міської ради. На їхню думку, мукачівські ПТУ мають і надалі отримувати кошти з субвенцій Державного бюджету, а не з кошторису громади міста. За словами начальника Управління освіти Мукачівського міськвиконкому Катерини Кришінець-Андялошій, вони очікують на кошти з Державного бюджету. Це очікування зумовлене прийнятими 4 лютого 2016 року змінами до Закону про фінансування профтехосвіти. Завдяки цьому уряд розподілить 500 млн грн між областями на короткострокову підтримку професійно-технічної освіти в 2016 році, що дозволить покрити недостатність фінансування на час імплементації ухвалених законів. «Ухвалення цієї постанови дозволить допомогти місцевим бюджетам, які поки що не в змозі забезпечити власне фінансування закладів професійно-технічної освіти та забезпечити належне фінансування і функціонування ПТУ», – йдеться в повідомленні. Президент Петро Порошенко поки не підписав цей закон. І через це мукачівські професійно-технічні навчальні заклади продовжують жити без видатків.
Як зазначила головний освітянин міста, професійно-технічна освіта Мукачева надається не лише одному місту, але і учням із цілої області. Тому, відповідно, фінансувати заклади має держава і область. «Заклади перебувають не на балансі обласної ради. І директори училищ мають договори не з Мукачівською міською радою, а з Міністерством освіти та науки України», – зауважила Катерина Кришінець-Андялошій.

Реклама

Загалом, для фінансування профтехосвіти Мукачева у цьому році необхідно близько 40 мільйонів гривень. Та начальник Управління освіти міськвиконкому зазначила, що у міському бюджеті не були передбачені кошти для фінансування цих навчальних закладів, адже ці гроші, на думку міських посадовців, йдуть на інші програми. За її словами, схожа проблема з недофінансуванням закладів профтехосвіти є у 47-ми містах України.

Іншої позиції дотримується Закарпатська обласна державна адміністрація. Зокрема, її керівник Геннадій Москаль.

До слова, він згадав про Закон, прийнятий 4 лютого, завдяки якому заклади освіти отримали би кошти з Держбюджету. «Міністерство фінансів України направило Президенту категоричні заперечення щодо внесених Верховною Радою змін і пропонує накласти на даний закон вето. Мотивуючи це тим, що реалізація внесених змін потребує додаткового фінансування з Держбюджету в сумі 5,8 мільярдів гривень. Тоді як у Законі про Держбюджет на 2016 рік ці кошти не передбачені. Мінфін посилається на ст.95 Конституції України, де вказано, що виключно Законом про Державний бюджет України визначаються будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, розмір і цільове спрямування цих видатків. І пропонує виключити із Закону норми щодо здійснення видатків на підготовку робітничих кадрів за рахунок коштів субвенції з Держбюджету місцевим бюджетам. Таким чином ситуація зайшла в глухий кут, від чого страждають діти і працівники ПТНЗ Мукачева», – стверджує Геннадій Москаль.

Реклама

Варто зауважити, що на початку лютого Геннадій Москаль відвідав ПТУ Мукачева. Після зустрічей очільник області резюмував, що така ситуація призведе до соціального вибуху. «На жаль, проблему в Мукачеві поки так і не вирішено. Якщо в інших містах обласного підпорядкування, у тому числі бідніших за Мукачево, міськради виділили необхідні кошти, то тут усе залишається по-старому. Мені така позиція абсолютно незрозуміла. По-перше, необхідні гроші в Мукачеві є, вільний залишок коштів міського бюджету на початок року становить 48,9 мільйонів гривень. А, по-друге, треба врахувати, що в цих закладах учаться не професорські діти, а вихідці з простих, а також неповних чи неблагополучних сімей. Дітям призначена невелика стипендія (для звичайних учнів – трохи більше 300, а для дітей-сиріт – близько 900 гривень), яку вони не отримують. Перше питання, яке учні ставлять керівництву: «Коли нам заплатять стипендію?». Крім того, персонал не отримує зарплату, а навчальні заклади не мають можливості розраховуватися за комунальні платежі. Вони не можуть задіяти навіть кошти від власної господарської діяльності, тому що міськрада не підготувала кошториси і держказначейство не може відкрити рахунки. До відключень тепла й світла поки не дійшло, оскільки поставщикам направлені гарантійні листи, однак довго так тривати не може», – йдеться у висновку голови Закарпатської ОДА.

Минулого тижня до голови ОДА звернулося керівництво Вищого професійного училища №3 з проханням посприяти у відновленні фінансування закладу й погасити заборгованість за січень 2016 року. Як ідеться в зверненні, «колектив навчального закладу, батьківська громадськість глибоко стурбовані ситуацією, що склалася у січні-лютому 2016 року в зв’язку з відсутністю фінансування. З кожним днем морально-психологічний клімат у колективі погіршується через відому Вам причину і може призвести до негативних наслідків».
У відповіді Геннадій Москаль стверджує, що кошти у міському бюджеті є.

«Питання фінансування досі не врегульовано на рівні центральних органів влади, але навіть якщо його перекладуть на обласний і Державний бюджети, міській владі до вступу закону в силу все одно доведеться виділити гроші зі свого бюджету. Необхідні кошти в міському бюджеті є, і те, що їх не дають, інакше, як упертістю назвати не можна. Фактично мерія зробила заручниками своїх нездорових амбіцій дітей, у тому числі круглих сиріт. Якщо так піде й далі, в Мукачеві станеться соціальний вибух, вина за який повністю ляже на міську владу», – заявив керівник області.

Директор Мукачівського аграрного ліцею ім. Данканича Василь Ковбаско зауважив, що найбільш оптимальним рішенням виходу із цієї ситуації є фінансування професійно-технічних закладів за рахунок обласного бюджету та державних субвенцій. «Повірте, що через деякий час Ужгороду та іншим містам обласного підпорядкування нічим буде платити професійно-технічним навчальним закладам. Судіть самі: Ужгороду багато навчати 500 токарів-фрезерувальників, а області – мало», – повідомив Василь Ковбаско. За його словами, якщо Президент Петро Порошенко до 24 лютого не підпише зміни до Закону, прийняті 4 лютого 2016 року Верховною Радою, то закладам профтехосвіти буде дуже нелегко.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно