Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Думки
  • Блокування медичної реформи марне. Необхідно якнайшвидше приймати Закон

Блокування медичної реформи марне. Необхідно якнайшвидше приймати Закон

Блокування медичної реформи марне. Необхідно якнайшвидше приймати Закон
Медична реформа все ж таки рухається до отримання статусу "де-юре".

Медична реформа, про яку так багато і по різному говорять, все ж таки рухається до отримання статусу "де-юре". В парламенті країни 19 жовтня п.р. законопроект №6327 "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів" був прийнятий в другому читанні та в цілому.

ВІДЕО ДНЯ

Цей проект закону має вже певну історію. Він був розроблений урядовими структурами на виконання Концепції реформи фінансування системи охорони здоров’я, затвердженої Кабінетом Міністрів України ще 30 листопада 2016 року, і в першому читанні прийнятий 8 червня цього року. З того часу до тексту законопроекту офіційно надійшло майже 900 поправок із змінами і доповненнями, багато з яких були враховані повністю або частково в процесі підготовки документа до розгляду у другому читанні.

Можна стверджувати, що на фінішну пряму вийшов всебічно відшліфований компромісний проект закону, місією якого є докорінна зміна системи охорони здоров’я в нашій країні, із розбудовою нових відносин громадян – потенційних пацієнтів і споживачів медичних послуг та ліків з лікарським корпусом та з медичними закладами, що будуть надалі діяти поряд із нами.

Реклама

Аналітичні дослідження та соціологічні опитування свідчать, що в Україні на медицину в цілому виділяється на рік до 4% від валового внутрішнього продукту, що значно більше, ніж в будь-якій іншій країні з аналогічним рівнем доходів. Однак, третина цих коштів витрачається неефективно або з корупційною складовою, та до того ж їх на практиці завжди не вистачає. Лікуватися ж українці змушені за власний кошт. Кожен пацієнт про це знає і змушений підкорятися цим реаліям. Майже 20 млн. українців щорічно користуються послугами усіх видів лікарень і при цьому понад 90% платять з власної кишені за медикаменти та "неофіційну винагороду" за медичну допомогу.

В той же час тривалість життя українців, яка є визначальним показником стану або рівня охорони здоров’я, є однією з найнижчих в Європі. Україна за цим показником посідає 104-те місце серед 183 країн світу. Зрозуміло, що це неподобство необхідно здолати і робити це потрібно якнайшвидше.

Реклама

Отже, завданнями прийнятого Верховною Радою України закону щодо медичної реформи протягом часу його імплементації, що в цілому розрахована на 2018-2019 роки, є створити необхідні умови для забезпечення головного, а саме: держава гарантовано сплачуватиме з держбюджету за медичні послуги дорослим і дітям, вартість виробів і ліків для профілактики, діагностики, лікування та реабілітації у зв’язку з хворобами, травмами, отруєннями і патологічними станами, а також у зв’язку з вагітністю і пологами.

В практику вводиться новий, незвичний для нас термін – державний гарантований пакет. Згідно із законом – це обсяг медичних послуг та лікарських засобів, повну або часткову оплату яких пацієнтам держава гарантує за рахунок коштів Державного бюджету України згідно з тарифом покриття. 

Наступними кроками після набуття чинності законом повинна стати організована Урядом розробка усіх підзаконних актів, зокрема і деталізованого опису гарантованого пакету, в якому визначається перелік конкретних видів медичних послуг та лікарських засобів для лікування конкретних хвороб та інших напрямків медичної допомоги. 

Реклама

Отже, кожному громадянину нашої держави буде гарантована медична допомога, яка буде оплачена з бюджету за зрозумілими правилами, в межах прозоро встановленого тарифу і згідно зрозумілого конкретного переліку послуг і необхідних для цього ліків. 

Протягом 2018-2019 років планується поступово ввести державні гарантії для всіх видів медичної допомоги, щоб з 1 січня 2020 року усі вони без винятку діяли на усій території держави для екстреної, первинної, вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої) та паліативної (для невиліковних хворих) допомоги. 

Для того щоб отримувати медичні послуги кожному з нас потрібно буде обрати лікаря первинної допомоги, як кажуть, сімейного лікаря. Це можна зробити незалежно від місця свого проживання, незалежно від того де лікар працює – в поліклініці, приватній клініці, чи має власну практику. 

Пацієнт і лікар підписуватимуть декларацію про обслуговування. Цей процес, як обіцяно, буде швидкий і зручний для пацієнта. До речі, дільничі лікарі у поліклініках, які прагнуть працювати надалі в новій системі, вже зараз розпочали роботу по залученню пацієнтів під свою опіку на перспективу. Це добрий варіант, адже для пацієнта краще, якщо лікар добре знає його медичну історію та зможе одразу ж допомогти. 

Однак лікаря можна буде змінювати скільки завгодно. Факт вибору нового лікаря автоматично анулює декларацію про вибір попереднього. Кошти новому лікарю за пацієнта надійдуть вже з нового кварталу. Звичайно ж така процедура стане можливою після запуску електронної системи охорони здоров’я, яку має розробити Уряд. 

Буде впроваджено такий порядок, що пацієнт зможе отримати екстрену медичну допомогу за місцем фактичного перебування (виклик швидкої). Але його сімейний лікар зможе надати консультацію у будь-який час телефоном. Зараз це також можливо при хороших стосунках між дільничим лікарем і конкретним пацієнтом, однак це не є обов’язком лікаря. 

Звичайно протягом певного часу на першому етапі реформи буде змога звернутися до лікаря у звичний для вас медичний заклад і до укладання декларації. Однак підписання декларації все ж не слід відкладати, аби вчасно отримати в майбутньому персональне фінансування на медичну допомогу. 

Реклама

Якщо ж людина свідомо відмовиться підписувати декларацію, їй доведеться власними коштами сплачувати лікування у сімейного лікаря (терапевта, педіатра). 

Буде запроваджено комплекс заходів стосовно формування лікарського корпусу, а заохочуватися до отримання ліцензії на право роботи сімейним лікарем медики будуть можливістю мати високу оплату власної праці. 

Зарплата лікарів первинної ланки залежатиме від кількості пацієнтів, яких вони підпишуть на обслуговування. Середня ставка для сімейного лікаря за приписану людину у 2018 році складе 370 грн. Також він матиме окремий бюджет на аналізи для пацієнтів. Кількість пацієнтів для сімейного лікаря визначена і складає до 2000 осіб. Отже потенційна зарплата на рік може досягти 370 тис. грн. або понад 30 тис. грн. на місяць. 

Стартова зарплата лікарів, як визначає Закон, буде становити не менше 250% від середньої зарплати по країні за липень попереднього року. Тобто якщо закон запрацює з 1 січня 2018 року, то це від 18, 4 тис. грн., оскільки середня зарплата в липні 2017 року становила в Україні 7360 грн. 

Законопроект набирає чинності через місяць після публікації і почне діяти, як очікується, з початку нового 2018 року. Тоді держава почне проплачувати медичні послуги за програмою медичних гарантій установам охорони здоров’я з 1 серпня 2018 року. Проте під час короткого перехідного періоду всі працівники, які надають медичну допомогу будуть отримувати певний рівень базового фінансування, незалежно від того, яку кількість пацієнтів вони встигли підписати. 

Як бачимо, реформа охорони здоров’я є сприятливою як для пацієнтів, так і для медичних працівників, але так у парламенті, на жаль, вважають не всі. 

За ініціативою народних депутатів України І.Шурми, М.Папієва та О.Мусія 20 жовтня в парламенті зареєстровано проект постанови, яким пропонується скасувати рішення про прийняття в цілому Закону про медичну реформу (реєстраційний номер 6327-П). Ця дія заблокувала право підписати голові парламенту А.Парубію прийнятий закон і спрямувати його на підпис Президенту держави. Тепер потрібно чекати відновлення пленарних засідань, для розгляду по суті цієї постанови. 

Реклама

Фракція Народного фронту вважає, що цей парламент і цей Уряд повинні дати старт кардинальним змінам в медичній галузі. Ця реформа стосується не лише цієї галузі - вона стосується всього українського суспільства, й наступних поколінь українців.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно